Zeytinyağlı Yaprak Sarması


Zeytinyağlı yaprak sarması bizim evde bayram günlerinin önemli ikramlarından birisidir. Annem her bayram arife günü 1 tencere sarma, 1 tencere kuru dolma yapıp gelen misafirlere ikram eder. Bizim evde de bu alışkanlık devam ediyor, yalnız olsak da bu bayramda yaprak sarması yapmayı ihmal etmedim. 

4-5 kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 su bardağı kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı kaynamış su
1 tatlı kaşığı salça
1/2 limon suyu

1/2 kg salamura asma yaprağı
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limon suyu
2 su bardağı kaynamış su
  • Kuru soğanları yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve dolmalık fıstık ile kavurun.
  • Pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin, salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Tencereye kuru nane, karabiber, kuş üzümü, kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın. Tuzu, limon suyunu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. Çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin. Pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun.
  • Salamura asma yapraklarını ılık suda bekletin. Bol bol suyunu değiştirerek yıkayın. Yaprakları zedelemeden sıkarak sudan çıkartın. Her bir yaprağı düz bir tabağın içine yayın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyun, yaprağı sigara böreği gibi sarın.
  • Sardığınız yaprakları tencereye dizin, üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı ve limon suyunu gezdirin.
  • Sarmaların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin. Tencereyi ateşe koyun, su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin. Piştikten sonra sarmaları tencerede soğutup, daha sonra servis tabağına dizin. Limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.
  • Ben sarmaları düdüklü tencerede pişirmeyi tercih ediyorum. O zaman suyu sarmaların üzerine geçmeyecek kadar koyup buhar çıktıktan sonra 10-15 dakika pişiriyorum.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder