Zeytinyağlı Enginar


Karaciğerin en büyük dostu olarak bilinen enginarı mevsiminde bolca tüketmek gerektiyor. Enginar, Eski Yunan ve Roma Dönemi'nden beri biliniyor ve bu dönemlerde kral sofralarının en geçerli yemeği olarak tüketiliyormuş. O kadar çok faydası var ki bence hepimizin sofralarında yer alması gerekiyor.

Annem enginarları hazırlarken fotoğrafları çektim. Önce enginarların kararmasını engellemek için limon ve tuzumuzu hazırlıyoruz. Enginarların sapını kesip dış yapraklarını koparıyoruz, dış kısmını bıçakla soyuyoruz.


Enginarın ortasında yer alan tüylü kısım bir kaşık yardımıyla çıkartılır.


Soyulan enginarın içi dışı limon ve tuzla güzelce ovulur. Bu aşama çok önemli çünkü enginarlar 
 havayla temas ettikçe kararıyorlar.


Tüm enginarlar bu şekilde tek tek soyulup hazırlanır. Eliniz alışınca çabucak yapılıyor ama çok zahmetli diye düşünmeyin. Bu kadar lezzetli ve sağlıklı bir sebze için uğraşmaya değer. İzmir'de hemen her yerde enginar satıcılarını bulabilirsiniz ve bir çoğu da soyup bol limonlu su içinde bekletip satıyorlar.

Biz enginarı garnitürsüz pişirmeyi tercih ediyoruz ama bezelyeli havuçlu ya da taze iç bakla ile de pişirilebilir.

8 adet enginar
2 orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış) ya da 15-20 adet arpacık soğan
1 yemek kaşığı un
1 çay bardağı zeytinyağ
Yarım limon suyu
  • Soyulup hazırlanan, tuz ve limonla ovulan enginarlar tuzu gidene kadar yıkanır.
  • Zeytinyağında önce soğanlar kavrulur, un ilave edilip kavrulur.
  • Yıkanan enginarların sapları yukarı, iç kısımları tencerenin tabanına bakacak şekilde yerleştirilir.
  • Limon suyu sıkılır ve 1,5 su bardağı su ilave edilir.
  • Enginarların üzerine bir tabak yerleştirilir. Tencerenin kapağı kapatılıp enginarlar yumuşayana kadar pişirilir. Biz düdüklüde 15 dakikada pişiriyoruz.
  • Pişen enginarlar kararmaması için ağzı kapalı olarak soğutulmalı, servis yaparken üzerine dereotu koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder