Mualle


Daha önceki yazılarda bahsettiğim döküm tencere yemeklerine başlamalıyım, ilk tarifim de bir Antakya yemeği olan Mualle olsun. Bir patlıcan aşığı olarak ne zamandır bu yemeği denemek istiyordum. Mualleyi Portakal Ağacı'nın tarifini temel alarak pişirdim. Sadece yeşil biber olmadığı için kırmızı biber kullandım, bir de bizimkilerin çok ekşi sevmeyeceğini düşünerek nar ekşisini 2 yemek kaşığı kullandım, buna rağmen bizimkilere ekşi geldi, bence lezzeti tam yerindeydi.

Benim kullandığım döküm tencere emaye kaplı, bu tencerede her türlü sebze yemeğini pişirirken her zaman nasıl yemek yapıyorsam aynı şekilde davranıyorum, sadece hiç su ilave etmeden kısık ateşte yemekleri pişiriyorum. Bu şekilde pişen yemeklerin tadını o kadar beğendik ki, yemekleri başka türlü pişirmeyi düşünemiyorum bile.

Yemeğimin fotoğrafı akşam saatlerinde çekildiği için çok güzel çıkmamış ama patlıcan seviyorsanız mutlaka deneyin.

700 g patlıcan
Yarım su bardağı yeşil mercimek
Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
1 adet kuru soğan, doğranmış
4 diş sarımsak, dövülmüş
2 orta boy domates, doğranmış
2 yeşil biber, doğranmış
2 yemek kaşığı doğranmış nane yaprağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1/4 su bardağı nar ekşisi

  • Patlıcanı alacalı soyup dörde bölün. Her bir dilimin bir kenarına bıçakla çapraz çizgiler atın. Böldüğünüz her bir parçayı çaprazlamasına üç parçaya kesin. Patlıcanları tuzlu suyun içinde bekletin.
  • Bu arada mercimekleri küçük bir tencereye koyun. Üzerini geçecek miktarda su ekleyip kaynatın. Orta ateşte 15 dakika daha pişirin. Piştikten sonra suyunu süzün.
  • Emaye kaplı döküm tencerenizi 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın. Bir kabın içinde soğanı, sarımsağı, domatesi, biberi, naneyi, salçayı, pul biberi ve 2 tatlı kaşığı tuzu karıştırın.
  • Patlıcanları süzüp kurulayın. Sebzeli karışımın yarısını tencereye yayın. Üzerine patlıcanın yarısını serin. Patlıcanın üzerine mercimeğin yarısını koyun. Mercimeğin üzerine kalan sebzeli karışımın yarısını yayın. Kalan patlıcan, mercimek, sebzeli karışım sırasını takip ederek tencereyi doldurun. Kalan zeytinyağını yemeğin üzerine ve kenarlarına dökün. En son nar ekşisini üzerine gezdirin.
  • Tencereyi ocağa alıp kapağını kapatın ve ocağın en kısık ateşinde yaklaşık 1,5 saat -patlıcanlar iyice yumuşayana kadar- pişirin. Sıcak, ılık veya oda sıcaklığında servis yapın.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder