Mercimekli Köfte ve Pancar turşusu


Bu aralar ANNE KEDİ'yi çok ihmal ediyorum. İşlerim çok yoğun, gündüz hiç fırsatım olmuyor, çok nadir arkadaşlarımın sayfalarını ziyaret ediyorum; maillere, yorumlara bakamıyorum bile. Bakalım bu yoğunluk daha ne kadar sürecek. Akşamları ise bilgisayarın başına oturmak içimden gelmiyor. Bu akşam oğlum erken yattı, ben de yeni bir tarif eklemek için kendimi zorladım.

Mercimekli köfteyi bir kaç gün önce, pancar turşusunu ise geçen hafta yaptım.

Pancar turşusunu severim, annemler çok sık yapar özellikle Çiğdem de çok sever ve yapar. Benim ise pek aklıma gelmezdi doğrusu herhalde hazıra konuyordum. Geçen hafta öğle yemeğinde salata barda pancar turşusu vardı ama ben alana kadar bitmişti. Canımda o kadar çok istedi ki akşam üzeri iş çıkışı hemen manavdan pancarları alıp turşumu hazırladım. Bu turşu çok bekleme gerektirmiyor, ertesi gün tadına baktım bile.

Mercimekli köftenin yanında benim için olmazsa olmaz paprika sosdur. Bir de mutlaka turşu ve çay olmalı. Bu sefer de öyle yaptım, hem sosum hem de çayım vardı. Sosu kendim yapmıyorum tabii ki, birkaç markanın var ama ben Tukaş'ın sosunu seviyorum.

Mercimekli Köfte

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı köftelik bulgur
2 büyük kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı zeytinyağ
7-8 dal ince kıyılmış taze soğan
1 demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızıbiber, kimyon
4 su bardağı su
  • Mercimeği 4 su bardağı suda iyice haşlayın. Haşlandıktan sonra içine bulguru katıp tencerenin kapağını kapatın ve bulgurun şişmesine izin verin.
  • 1 çay bardağı zeytinyağında küp küp doğranmış kuru soğanı pembeleştirin. Salçaları ilave edip biraz kavurun.
  • Mercimek ve bulgur karışımının üzerine salçalı sosu gezdirip karıştırın ve 5 dakika daha dinlenmeye bırakın.
  • Baharatları ilave edip iyice yoğurun ya da karıştırın. Ben patates ezici ile yaptım bu sefer, çok kolay oldu.
  • Kıyılmış maydanoz ve taze soğanı da ekleyin ve karıştırın.
  • Elinize ceviz büyüklüğünde parçalar alarak şekil vererek köfteleri hazırlayın.



5-6 orta boy kırmızı pancar
1 çay bardağı sirke (elma sirkesi kullanıyorum)
1 yemek kaşığı iri tuz
2-3 diş sarımsak
  • Pancarları kök ve saplarını kestikten sonra kabuklarıyla birlikte iyice yıkayıp düdüklüye koyun. Üzerini örtecek kadar su ilave edip pişirin. (yaklaşık 15-20 dakika)
  • Pancarların kabuklarını soyun ve dilimleyip bir kavanozun içine yerleştirin. Üzerine pancarları pişirdiğiniz suyu koyun. Bu suya 1 çay bardağı sirkeyi, tuzu ve sarımsağı ilave edin. Bu şekilde soğutup buzdolabına koyun ve 1 gece bekletin. Ertesi gün servise hazır.
  • Servis yaparken dilimlerin üzerine zeytinyağı gezdirebilirsiniz ya da salataların üzerine rendelenmiş olarak kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder