Ekolojik Anadolu Çorbası


Ankara sıcak ama yağmurlu şu saatlerde. Ben de sıcaklar daha da bastırmadan hafta sonu yaptığım Sahrap Soysal'ın Ekolojik Anadolu Çorbası tarifini vermek istiyorum.

Orjinal tarifte pek fazla değişiklik yapmadım. Sosa çiğ olarak konulan sarımsağı soğanlarla kavurdum, bir de 2 çorba kaşığı nar ekşisini 1 çorba kaşığı olarak koydum. Yine de bizim evin erkekleri çorbayı  fazla ekşi buldular, bir daha ki sefere sadece limon suyu ekleyeceğim. Oğlum acı yemediği için çorbaya pul biber vs. eklemedim ama domates salçası yerine biber salçası kullanılırsa lezzeti daha da artar.

Bir de içindeki bakliyat yoğunluğundan dolayı (Ezogelin çorbasında olduğu gibi) çorba oldukça bereketli oluyor. Ben dayanamayıp tam ölçü yaptığım çorbayı bir daha ki sefere 3 kişilik çekirdek ailem için azaltarak yapmalıyım.

1 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı tel şehriye
1 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı ince bulgur
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
2 domatesin rendesi
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı kuru nane, kekik
8 su bardağı sıcak su
1/2 limon suyu
1 çorba kaşığı nar ekşisi (varsa)
  • Orta boy bir tencereye zeytinyağı koyun. İncecik kıyılmış soğan ve sarımsağı, yıkanmış mercimeği tencereye alıp 5-6 dakika kavurun.
  • Pirinci, bulguru, haşlanıp kabukları soyulmuş nohutu, salça ve domates rendesini ilave edin. 4-5 dakika kavurduktan sonra sıcak suyu ekleyin.
  • Tuz, karabiber, nane ve kekiği ekleyip ara sıra karıştırarak çorbayı kaynamaya bırakın.
  • Çorba kaynayınca tel şehriyeyi ekleyin, yaklaşık 10 dakika pişirin. Limon suyu ve varsa nar ekşisini ekleyin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder