Çiğ Köfte


Beni tanıyanlar defalarca çiğ köfte ve turşu krizlerim olduğunu bilirler. Her ikisi de her yerde ve her zaman yenmiyor, bu konuda çok seçiciyim ve dışarıdan almayı pek tercih etmediğim için ara sıra evde yapıyorum.

* Özellikle etsiz çiğ köftenin yanına, lezzetine lezzet katsın diye nar ekşili, acılı sos da hazırlıyorum. Köftenizi marula sarıp bu sosa batırıp yerseniz çok daha güzel oluyor.

* Bu zamanlarda domates rendesi yerine yazın hazırladığım kışlık domates pürelerinden yaklaşık 6-7 kaşık kullanıyorum.

Yarım kg ince bulgur
2 orta boy kuru soğan
4 diş sarımsak
2 orta boy domates rendesi
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 limon suyu
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı çekilmiş ceviz (çok ince çekilecek, un gibi)
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, kimyon, kişniş tozu
1 çay kaşığı tarçın
Bolca isot pulbiber
Kaynamış su

İstenirse ince kıyılmış maydanoz ve taze soğan
  • Bulgurun üzerine ıslanıncaya kadar kaynar su döküp, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp bulgurlar yumuşayana kadar bekleyin.
  • Bulgur yumuşayınca yoğuracağınız geniş bir tepsinin ortasına alın, üzerine bolca isot ve baharatları ekleyin.
  • Domatesi, soğanı ve sarımsağı rendeleyin, salçaları, ceviz içini ve zeytinyağını ekleyip bulgur iyice yumuşayana kadar güzelce yoğurun.
  • Bulgur yumuşayınca limon suyu ve nar ekşisini de ekleyip tekrar yoğurun.
  • Eğer yeşillik eklemeyi istiyorsanız bu aşamada ekleyip biraz daha yoğurup, ara sıra elinizi ıslatarak köfte şekli verin.
  • Köfteleri bol yeşillik serilmiş servis tabağına dizin.



Acı Ekşi Sos
Çiğ köfteleri servis tabağına alınca üzerine nar ekşisi gezdiriyorum ama daha acı yemek isterseniz nar ekşisinin içine bol pulbiber ekleyip karıştırın, sos tabağında köfte ile servis yapın.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder