Çavdar Ekmeği


Değişik unlarla ekmek pişirmeyi seviyorum ancak her zaman istediğim kalitede ve saflıkta un bulamıyorum. Çavdar ununda da aynı sıkıntıyı yaşadım ve sonunda pes ettim. Markette satılan 1 paket çavdar unundan alıp (hazır ekmek karışımı değil !) ekmeğimi pişirdim. Bu sefer hamur yoğurmayı ekmek makinem yaptı, pişirmeyi fırınım.

** Ekmeği pişirirken fırının içine 1 kase su koyun, ekmeğinizin kabuğu daha yumuşak olur.

500 g çavdar unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı su
2 tatlı kaşığı instant maya

* Ölçüler Sinbo ekmek makinesinin bardak ve kaşık ölçüleridir. (1 bardak = 1 cup = 230 ml, 1 tatlı kaşığı = 1 teaspoon = 5 ml, 1 yemek kaşığı = 1 tablespoon = 15 ml)
  • Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp makinenin kendi bardak ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak su, tuz ve yağı koyun.
  • Sıvı karışımın üzerine unu bir kaşıkla serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edin. Unun orta kısmına küçük bir çukur açıp içine mayayı koyun. Makineyı hamur programını seçerek çalıştırın.
  • 1,5 saatlik mayalanmanın sonunda hamuru unlanmış tezgaha alarak yoğurun.
  • Hamuru ekmeği pişireceğiniz kaba alıp 10 dakika daha mayalanması için bekleyin, 180 dereceye ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder