Acılı Ezme


Şu aralar mutfağa zorunlu olmadıkça girmiyorum. Genellikle zeytinyağlı, hafif yemekler ve salatalar yapıyorum. Pasta, tatlı, börek vs. ise kesinlikle yapmıyorum, ev halkına meyve yediyorum tatlı niyetine. Yemek alışkanlıklarını değiştirmek, zararlı olanlardan kurtulup sağlıklı olanları yerleştirebilmek için çalışıyorum. 

Acılı ezme bizim hemen hemen her soframızda bulunur, akşam yemeği, kahvaltı, çay saati farketmez her yere yakışır. Bazen meze olur bazen de çayın yanına atıştırmalık.

Duruma ve yerine göre ezmenin kıvamıyla biraz oynuyorum. Ekmeğin üzerine sürülecekse daha cıvık, meze olacaksa daha kıvamlı olmasını tercih ediyorum. Kıvamı yumuşatmak için domates salçası ve zeytinyağını az az ekleyerek karıştırıyorum.

Biber salçası kullandığım için acılı ezmeye ayrıca pul biber eklemiyorum ama daha çok acı sevenler ilave edebilir.

Ağzı sıkı kapanan bir kavanozda buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz.

3 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı ince çekilmiş ekmek içi
1-2 diş ezilmiş sarımsak
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon, karabiber
  • Domates, biber salçası ve ekmek içi bir kase içinde karıştırılır. Zeytinyağı ilave edilir. Ezmenin kıvamı gerekirse salça ve zeytinyağı ilavesiyle ayarlanır.
  • Dövülmüş sarımsak, ceviz ve baharatlar eklenir, iyice karıştırılır.
  • İstenirse tabakta servis yapılır ya da küçük ekmeklerin üzerine sürülür.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder